LEEFBAARHEIDSONDERZOEK

De kernvraag bij het leefbaarheidsonderzoek is in welke mate een inwoner tevreden is met zijn/haar (kleine) kern als woonplaats. Om deze algemene tevredenheid te kunnen verklaren en aanknopingspunten te bieden voor het in te zetten beleid, zijn meer specifiek vragen vereist. Bijvoorbeeld vragen over werk, het gebruik en tevredenheid van voorzieningen, woonomgeving, tevredenheid over de woonomgeving en de eigen woning, mobiliteit, sociale samenhang, vrijwilligerswerk, vrije tijdsbesteding en cultuur en veiligheid en overlast. Ook kan gevraagd worden naar wat de belangrijkste onderwerpen zijn waaraan de gemeente moet werken om de leefbaarheid in stand te houden. Ofwel, het toekomstperspectief.

Perceptie en objectieve data

Leefbaarheidsonderzoek geeft inzicht in de beleving van inwoners over hun leefomgeving. Dit kan aangrijpingspunten bieden voor een (gebieds)gerichte benadering van bepaalde kernen of groepen inwoners. De perceptie van de inwoners kan door de gemeente in een later stadium worden gekoppeld met objectieve data. Zoals de aanwezigheid van voorzieningen, de bereikbaarheid en de sociaaleconomische achtergrond van inwoners. Hieruit blijkt soms dat de leefbaarheid die op grond van objectieve gegevens (als de aanwezigheid van voorzieningen) verwacht zou worden, niet per definitie in lijn is met de gepercipieerde leefbaarheid van inwoners.

Neem contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  voor meer informatie.

Moventem is aangesloten bij:
logo-moa
logo-esomar
 
 
Volg ons via: